היערכות למצבי חירום: הדרך להציל חיים
אנחנו חיים בתקופה מסוכנת, כבר שנים נעים מאירוע חירום אחד לאחר. גם בשגרה, אנחנו עלולים להיתקל, ללא התרעה מוקדמת, באירועים מסכני חיים.
רובנו לא יודעים להתמודד במצבים כאלה, ומגיבים מתוך אינסטינקט וידע בסיסי. חוסר הניסיון מוביל לחוסר וודאות ובלבול, שעלולים לסכן את חיינו ואת חיי הסובבים אותנו.
זה נכון במיוחד כשמדובר על מערך גדול ומורכב יותר, שכולל הרבה אנשים ותחומי אחריות, כמו ארגונים וחברות. מה אפשר לעשות? להכין את עצמנו ואת העובדים שלנו מראש. מוכנות למצבי חירום יכולה להציל חיים.
מתי להיערך לשעת חירום?
היערכות לשעת חירום צריכה להתקיים דווקא בשגרה. שעת חירום מטבעה היא עניין לא צפוי.
היא מגיעה בזמני שגרה, כשאנחנו חושבים שהכול בסדר. בזמנים אלה, אנחנו מעדיפים להתעלם ולהדחיק סכנות פוטנציאליות. יש לכך מחיר גדול, שאי אפשר לקחת כשמדובר בארגון גדול, עם הרבה אנשים שתלויים בכך. היערכות לשעת חירום מתחילה בימי שגרה.
למה דווקא בשגרה? ברמה האישית, כשמתנסים בשגרה, המוח רגוע, וניתן לקלוט יותר מידע שניתן להשתמש בו במקרי חירום. הגוף מתרגל ולומד איך להתנהל נכון בחירום, כך שכשמגיע הצורך, גם הוא פועל בצורה נכונה מתוך אינסטינקט. העובדים שלכם יוכלו לקלוט יותר מידע ולהשתמש בו יותר נכון בעת הצורך.
היערכות מפעלית לשעת חירום
ברמת ארגון, במיוחד מפעל, שבו יש מכונות וחומרים מסוכנים, מוכנות למצבי חירום חשובה עוד יותר ברמה המערכתית. צריך לדמיין כל תרחיש אפשרי ולגבש מתווה פעילות בהתאם ונהלי חירום.
קביעת נוהל חירום מפעלי, כולם במפעל יודעים מה עליהם לעשות כשעולה הצורך, וכולם פועלים ביחד כדי לצמצם נזקים ולהציל חיים.
רק בעת שגרה ניתן לארגן משאבים למצב חירום, שיהיו זמינים, ושניתן יהיה להשתמש בהם בקלות. למשל, שלטים שמכוונים את העובדים למקום הבטוח ביותר במקרה של אירוע חירום, או מטפים במקרה של שריפה.
מוכנות למצבי חירום בשריפה
האפשרות לשריפה היא סיכון אפשרי וממשי בכל מפעל. לכן הדרכת עובדים כיבוי אש היא אחת מההדרכות החשובות הקיימות וצריך להתמקד בה במסגרת נוהל חירום מפעלי. יש לקבוע ממונה בטיחות אש שינהל צוות נאמני בטיחות אש, שתפקידו לפעול בעת שריפה.
אבל לא רק הם. חשוב שכל העובדים ידעו איפה המטפים, מאיפה לצאת, מה מותר ומה אסור לעשות במקרה כזה. זה קריטי, במיוחד להצלת חיים, אבל גם לשמירה על שלמות המפעל.