נוהל חירום מפעלי – המדריך המלא


ארגונים, מפעלים רבים במדינת ישראל עושים שימוש בחומרים מסוכנים ולכן על פי חוק הם מחויבים להכין תיק מפעל, שמטרתו לספק מידע נחוץ וכלים להתמודדות בשעת משבר או מקרה חירום.

סעיפי התיק נקבעים על ידי פיקוד העורף והמשרד להגנת הסביבה, ובתור הגופים הממונים הם רשאים לבצע שינויים ותיקונים בנוסח התיק.

בעלי מפעלים ועובדיהם אשר עוסקים באחסון, שינוע ורכישה של חומרים מסוכנים בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה וחוק היתר הרעלים (חומ"ס), ומפעלים שכנים אשר עלולים להימצא בטווח סיכון בעת מצב חירום לאומי, ייאלצו לדעת ולהפנים את סעיפי התיק על בוריו. 

חשוב לציין, נוהל חירום מפעלי מאפשר זיהוי של סיכונים ותרחישים עתידיים, הפחתת הפגיעה הפיזית והנפשית לכל המעורבים באירוע ולבסוף החזרת המפעל לאקטיבציה מלאה בפרק זמן מינימלי. נוהל חירום מפעלי

שלב ראשוני: כיצד להגיב?

תבנית תיק המפעל טומנת בתוכה את השיטה להתמודד עם מקרי חירום. יש לפעול על פי השלבים בכדי להבטיח את שלומם של בני האדם שנמצאים בסכנה ולמזער נזקים.

מרגע קבלת ההודעה על התרחשות האירוע, יש לדווח לכל צוותי העובדים במפעל על נוהל חירום, ליידע את הרשויות הרלוונטיות ולתאם נקודת מפגש עם כוחות הביטחון וההצלה ולבסוף לבצע הערכת סיכונים שכוללת רישום מדויק של החומרים בעלי פוטנציאל הסיכון.

שלב שני:  כיצד לפעול?

לאחר זיהוי התרחיש והפעלת נוהל חירום מפעלי, יש להמשיך בפינוי העובדים עד שמהלך זה יושלם לחלוטין ואף אדם אינו נמצא בסיכון. במקביל, כל הגורמים המקומיים והממשלתיים ימשיכו לתפעל את האירוע ולעסוק בנטרול מכל החזיתות. 

שלב שלישי: השלמת הפעולה

בשלב האחרון, יש לפעול בכדי לנטרל את האירוע המסכן באופן אבסולוטי ולבצע את כל הבדיקות הדרושות כדי לקבוע האם עדיין יש סכנה לאומית ולשלול מזהמים שעלולים להימצא באוויר כתוצאה מפגיעה בחומרים מסוכנים שאוחסנו במפעל.

נוהל חירום מפעלי: שלב סופי

לאחר חלוף הסכנה, יש צורך לבצע שיקום מהיר בכדי להימנע מנזקים כלכליים שמשפיעים בקנה מידה מדיני - הקמת מערכות המפעל לתפקוד מלא, ביצוע תחקיר מקיף והערכת נזקים מלאה וכמובן, הפקת לקחים.

בכדי להתכונן בצורה הטובה ביותר לכל תרחיש אפשרי, בוב בטיחות וביטחון בע"מ מספקים לכם קורס איזה קורס לרשום שמטרתו לגרום לכל עובד לדעת כיצד לנהוג בשעת חירום ולמזער אפשרות של פגיעה בנפש או ברכוש.